Jakie składniki diety mają działanie przeciwnowotworowe?
Leszek Zabrocki
Jakie składniki diety mają działanie przeciwnowotworowe?
- Witamina D
- Witamina C
- Witamina E
- Wapń
- Karotenoidy
- Kwas foliowy
- Selen
- Rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika
- Polifenole – flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, resweratrol
- Saponiny
- Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- Kurkuma
Gdzie ich szukać ?
W tłuszczach rybich i roślinnych – oliwie z oliwek , oleju rzepakowym, lnianym, kukurydzianym, słonecznikowym, tranie, orzechach, soi, oliwkach, awokado, łososiu, makreli, sardynkach, śledziu, skorupiakach, nasionach roślin strączkowych, mleku, maśle, serach, twarogach, jogurtach, maślance, czosnku, cebuli, kukurydzy, drożdżach, pomidorach, jarmużu, kapuście, kalafiorze, brokułach, brukselce, sałacie, porze, cykorii, kiełkach roślin, borówkach, żurawinie, aronii, jeżynie, poziomkach, czarnej i czerwonej porzeczce, bananach, śliwkach, truskawkach, kiwi, pomarańczach, cytrynach, grejpfrutach, mandarynkach, limonkach, granatach, brzoskwiniach, nektarynkach, czerwonych winogronach, winie z czerwonych winogron, mango, jabłkach, gruszkach, dzikiej róży, jarzębinie, marchwi, dyni, szpinaku, wszystkich rodzajach papryki, cukinii, kabaczku, bakłażanie, melonie, rzodkiewce, aloesie, pietruszce, selerze, pieczywie pełnoziarnistym, otrębach pszennych, płatkach owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, amarantusie, wiórkach kokosowych, makaronach pełnoziarnistych, brązowym ryżu, burakach, ziemniakach, batatach, kakao, zielonej herbacie, kawie, żeń-szeniu, przyprawie typu curry i wielu innych.