Przejdź do treści

🩸 Badania krwi bez tajemnic — Kup teraz certyfikowany kurs online „Analiza i interpretacja badań krwi”

Wróć do list wpisów
29 sierpnia, 2025

Wpływ kolagenu na zdrowie i długowieczność

Leszek Zabrocki

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co sprawia, że niektórzy ludzie cieszą się wspaniałym zdrowiem, młodzieńczym wyglądem i długimi latami życia w świetnej kondycji  ? Odpowiedzią może być kolagen – kluczowe białko spajające organizm w jedną całość.

W dzisiejszym świecie wiele osób zmaga się z problemami związanymi ze starzeniem się organizmu. Żyjemy coraz dłużej, ale niestety jakość i komfort życia w podeszłym wieku jest na tak niskim poziomie, że nie odczuwamy radości z kolejnych przeżywanych lat. Nasze ciała są pełne zwyrodnień, sztywności, zwłóknień, przepuklin, blizn, zwapnień, które utrudniają wykonywanie najprostszych codziennych czynności. Kosmetyki i zabiegi antyaging dają tylko chwilowe efekty, a bóle stawów nie ustępują po maściach przeciwbólowych i zastrzykach regenerujących. Do tego nieszczelność bariery jelitowej predysponuje nas do powstawania i ciągłego tlenia się w nas stanów zapalnych. Może jednak coś możemy zrobić, aby zachować witalność i dobre samopoczucie na dłużej ?

W ciągu jednego roku wymieniamy ok. 3 kg starego kolagenu na nowy, co daje ok. 8 g dziennie. Każdego dnia pewna pula komórek w prawie każdym organie podlega wymianie. Rozpadamy się i budujemy od nowa. Niestety z wiekiem tempo procesów rozpadania zaczyna dominować nad tempem regeneracji. Do tego pojawia się problem z osłabionym trawieniem, co obniża w sposób znaczący biodostępność kluczowych substratów do odnowy. Organizm nie mogąc zbudować nowych, elastycznych włókien kolagenowych przedłuża datę przydatności tych już istniejących. Niestety ich funkcjonalność obniża się z każdym dniem, gdyż są atakowane przez wolne rodniki, cukier, czy patogeny. Możemy temu przeciwdziałać podnosząc dostępność materiałów budulcowych w naszej diecie. Kolagen zbudowany jest z pojedynczych cegiełek zwanych aminokwasami. Aminokwasy to związki chemiczne, które łączą się, tworząc długie łańcuchy białkowe. Są kluczowe dla funkcjonowania całego organizmu, ponieważ uczestniczą w budowie organów wewnętrznych, mięśni, enzymów, hormonów a nawet układu odpornościowego. Istnieje 20 aminokwasów, z czego 9 to aminokwasy egzogenne, które musimy dostarczać codziennie w diecie. W kontekście długowieczności szczególnie ważne są aminokwasy budujące kolagen: glicyna, prolina i lizyna.

Glicyna to najmniejszy aminokwas, jednak jej wpływ na zdrowie jest ogromny. Badania wykazują, że glicyna może pomagać w redukcji stanów zapalnych oraz wspierać zdrowie wątroby, co jest kluczowe dla detoksykacji organizmu. To z jej udziałem dochodzi do odnawiania puli glutationu, który nas odtruwa i chroni. Ponadto, glicyna ma wpływ na poprawę jakości snu i wspiera procesy regeneracyjne w organizmie. Glicyna pełni kluczową rolę w syntezie kolagenu. Oprócz tego, że wspiera zdrową skórę i tkanki, glicyna ma także właściwości obniżające poziom stresu psychoemocjonalnego. Badania wskazują, że dobrej jakości sen jest powiązany z dłuższym życiem, co czyni glicynę nie tylko składnikiem kolagenu, ale także sojusznikiem w dążeniu do długowieczności. Glicyna jest regulatorem metabolizmu, zwiększa sprawność umysłową i ma właściwości nootropowe. Bierze udział w regulacji poziomu glikogenu wątrobowego i jest produktem wyjściowym w syntezie kreatyny – dawcy grup fosforowych w procesie tworzenia ATP. Równoważy szkodliwość metioniny pochodzącej z nadmiaru mięsa w diecie i reguluje poziom homocysteiny. Niestety zatruta glifosatem żywność wypiera glicynę z organizmu, a na jej miejsce wbudowywany zostaje glifosat. Doprowadza to do destabilizacji łańcuchów kolagenowych i zablokowania systemów odtruwania i fosforylacji. Brak glicyny wywołuje zmęczenie, drażliwość nerwową, zaburzenia snu, zaburzenia pracy jelit, opóźnienie wzrostu i rozwoju, utratę pamięci a nawet depresję. 

Prolina stanowi kolejny kluczowy element w budowie kolagenu i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności i zdrowia tkanek. Jej działanie przeciwutleniające wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, przez co spowalnia proces starzenia. Jest zużywana do bardzo wielu procesów w organizmie, co często prowadzi do jej niedoborów. Prolina współdziała z witaminą C, co dodatkowo wzmacnia jej właściwości prozdrowotne. Prolina jest również zaangażowana w procesy metaboliczne, które mają wpływ na równowagę neuroprzekaźników. Badania pokazują, że odpowiednia ilość proliny może przyczynić się do poprawy nastroju i redukcji objawów depresyjnych. Pełni funkcje pomocnicze w zakresie hamowania centralnego układu nerwowego przez GABĘ. Niedobór proliny powoduje ogólne osłabienie, utratę sił i zmniejszenie aktywności umysłowej. Może doprowadzić do niedokrwistości, problemów skórnych i zaburzeń metabolicznych. Niedobór proliny prowadzi do zapalenia stawów, artrozy, zwężenia a nawet skurczu naczyń krwionośnych. Jeśli skurcz będzie dotyczyć naczyń mózgowych to może doprowadzić do niedotlenienia mózgu, pogorszenia samopoczucia, bólu głowy i splątania. Jest przekształcana do hydroksyproliny przez hydroksylazę prolinową  w obecności witaminy C, jonów żelaza Fe2+, tlenu i α-ketoglutaranu. Wpływając na aktywność czynnika wzrostu hepatocytów (HGF), prolina przyspiesza proces gojenia i regeneracji. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy i siły mięśniowej. Stanowi substrat do produkcji glukozy w organizmie w sytuacji zaistnienia kryzysu energetycznego i niedoboru glikogenu. Zwalcza wolne rodniki i wycisza stany zapalne. Regularne dostarczanie proliny do organizmu może przyczynić się do zahamowania procesów degeneracyjnych, wpływając znacząco na wydłużenie życia.

Lizyna

Lizyna to kolejny kluczowy aminokwas, który odgrywa rolę w produkcji białek, w tym kolagenu. Ma właściwości wspierające zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Bierze udział w absorpcji i transporcie wapnia oraz utrzymaniu właściwego bilansu azotowego. Jest niezbędnym paliwem w syntezie przeciwciał odpornościowych, hormonów i enzymów. Przyczynia się do obrony przeciwwirusowej organizmu przez zatrzymywanie ich replikacji. Badania sugerują, że odpowiedni poziom lizyny może wpłynąć na obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz osteoporozy, co przekłada się na wydłużenie życia. Lizyna jest niezbędnym aminokwasem w naprawie tkanek. Ma także wpływ na układ trawienny i uczucie łaknienia, które z wiekiem zaczyna się osłabiać. Przeciwdziała zmęczeniu i zapadalności na choroby sezonowe, co ma znaczący wpływ na poprawienie jakości życia, jak i jego długości.

Wzbogacanie diety w źródła aminokwasów, zwłaszcza tych związanych z kolagenem, ma ogromne znaczenie nie tylko dla naszej skóry, ale przede wszystkim dla ogólnego stanu zdrowia. Właściwy balans aminokwasów wspiera układ odpornościowy, regenerację i detoksykację organizmu. Długowieczność to nie tylko kwestia genów, ale także stylu życia, w tym odpowiedniej diety i suplementacji. Pamiętajmy, że w każdym posiłku możemy inwestować w nasze zdrowie i przyszłość. Dbanie o to, co jemy, staje się kluczem do dłuższego i zdrowszego życia.

Kondycja tkanki łącznej ma nie tylko wpływ na wygląd, ale także aktywizuje rejuwenację komórek macierzystych, które mają zdolności odnawiające i regenerujące. Badania nad wpływem kolagenu na zdrowie i długowieczność przeprowadzili naukowcy z Zurychu, którzy poddali badaniu komórki starcze, starzejące się komórki macierzyste i komórki nowotworowe, zanurzając je w roztworze zdrowego kolagenu. Co z tego wynikło ? Komórki starcze uległy senolizie, czyli rozpadły się, stare komórki macierzyste uległy odmłodzeniu, zaczęły się namnażać i szybciej reagować na czynniki zewnętrzne i zapotrzebowanie na odbudowę tkanek, a komórki nowotworowe dzięki obecności życiodajnych aminokwasów i krzemu otrzymały sygnał do przetransformowania się do komórek zdrowych – o prawidłowym metabolizmie tlenowym. Naukowcy uzyskali dowód na to, że kolagen remodeluje nas na poziomie epigenetycznym i potrafi naprawić nawet najbardziej zdeformowane i posunięte w czasie komórki. 

Aby kolagen stale nas chronił przed czynnikami szkodliwymi i upływem czasu, powinien być dostarczany codziennie. Jednorazowe podanie nawet dużej ilości kolagenu nie będzie w stanie się wchłonąć i cudownie uleczyć tego, co psuliśmy przez wiele lat. Jego dobroczynny wpływ na zdrowie odczuwamy zwykle dopiero po minimum jednomiesięcznej suplementacji. Zwykle jego niedobory są tak duże, że zanim załata największe dziury i niedobory trzeba poczekać, aby proces odbudowy był wyraźnie zauważalny.

Wspierajmy nasze organizmy poprzez świadome wybory żywieniowe, a dobre zdrowie i długowieczność stanie się nie tylko marzeniem, ale także osiągalnym celem. 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej kliknij w ikonkę kontakt